HİKAYESi

KİM BU YENİ BALIKLAR?

1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla sadece dünya deniz ticareti değil, Kızıldeniz ile Akdeniz’in birbirinden çok farklı olan ekosistemleri de birleştirilmiş oldu. Bu durum, iklim değişikliğinin neden olduğu deniz suyu sıcaklığındaki artışla birlikte yeni balık türlerinin denizlerimizin de dahil olduğu Akdeniz Havzası’nda yaşamasını beraberinde getirdi. Aslan balığı, Asker balığı, Kılkuyruk mercan, Lokum balığı, Külah balığı, Çizgili barbun, denizlerimizin yeni ve yenebilir balık türlerinden. Yeni balıkların bir kısmı makroalgler ve deniz çayırları ile beslenerek denizel habitatlara zarar verirken bir kısmı yavru ve küçük yerli balık türleri ile beslenerek ekosistem ve kıyı balıkçılığı üzerinde baskı oluşturuyor.

Yeni Balıklar, Akdeniz Koruma Derneği’nin bir ekosistem restorasyonu programıdır. Akdeniz Koruma Derneği Gökova Körfezi, Fethiye-Göcek ve Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde yeni balık türlerinin geleneksel balıkçılık yöntemleri ile yakalanarak hem balıkçıya destek olmaya, hem de restoranların menülerine girerek denizden uzaklaştırılması için çalışıyor. Sizler de yeni balıkları tüketerek ekosisteme destek olabilirsiniz.

Kıyılarımızda görülen yeni balık türleri hakkında daha fazla bilgi

Yeni balık türlerinden Aslan balığı ile hazırlayabileceğiniz bazı tarifler

Yeni balık türlerini menülerine alan size en yakın restoranlar

Yeni Balıklar, Yeni Tatlar

GÖRÜŞLER

Yeni balıkları neden tüketmeliyiz? Balıkçılık ve tüketim baskısı belli türler üzerinde yoğunlaşmıştır. Balıkçıların ve pazarın bu davranışına, istilaci türlerin artan baskısını da eklediğimizde, besin zincirindeki dengenin daha çok zarar görmesi kaçınılmazdır. Bilinçli tüketiciler, tercihlerini yeni balık türlerinden yana kullanarak sürdürülebilir balıkçılığa ve deniz ekosistemlerine önemli bir katkı sağlayabilir.

Prof. Dr. Vahdet Ünal

Türkiye denizlerine giren yeni balık türlerini tüketmek, yerel ekosistemleri ve balıkçılık faaliyetlerini korumak için önemli bir adımdır.

Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu